logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula
info@ascot.nl
Bel ons 040-2812418
Ma - Vrij 8:30-17:00 Zaterdag & Zondag op afspraak
Quinten Matsyslaan 31,5642 JC Eindhoven

Vergunningvrij bouwen

Vergunningvrij bouwen; wanneer mag dat?

Vergunningvrij bouwen is bij een eenvoudige bebouwing meestal mogelijk; u heeft dan geen omgevingsvergunning nodig. Het gaat dan vaak om een bebouwing aan de achterkant van uw woning. Bijvoorbeeld bij een dakkapel, erker, zonnepanelen of een schutting. Uw plannen hoeven dan niet te voldoen aan de voorschriften van het bestemmingsplan. Wel moet u voldoen aan de regels van het Bouwbesluit 2012. Hierin staan eisen met betrekking tot veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Uw architect en/of aannemer kan u hierbij helpen.

Bijgebouwen en aanbouwen

Ook bijgebouwen en aanbouwen, zoals een erker kunnen vaak zonder vergunning worden opgericht. Bij een aanbouw of een bijbouw zijn de regels wel veel ingewikkelder. In de wet is een maximale oppervlakte voor bij- en aanbouwen vastgelegd. Voordat u gaat bouwen is het daarom zaak ook de oppervlakte van bestaande bij- en aanbouwen goed na te rekenen. Als u de maximale oppervlakte van de wet overschrijdt, heeft u namelijk alsnog een vergunning nodig voor uw plan.

Waar moet ik ook rekening mee houden?

Vergunningvrije plannen worden niet bekeken door de welstandscommissie. Wanneer er echter onaanvaardbare situaties ontstaan, kan de gemeente alsnog ingrijpen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het burenrecht. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om ramen te plaatsen in een muur op 2 meter afstand van de perceelgrens, zodat u zicht heeft op het perceel van de buren. Vensters die niet open kunnen en voorzien zijn van ondoorzichtig glas zijn overigens wel toegestaan.

Wat als ik achteraf wel een vergunning nodig heb?

Wanneer de gemeente later vaststelt dat een bij- of aanbouw niet vergunningvrij gebouwd mocht worden, beoordeelt de gemeente of er alsnog een vergunning kan worden verleend. Als de gemeente geen vergunning verleent, kan de gemeente eisen dat uw aanbouw wordt afgebroken. Meer informatie hierover vindt u hier: Toezicht en handhaving

Uiteraard neemt ASCOT het hele vergunningsgedeelte voor u uit handen

No Comments

Post a Comment

Open chat
Hulp nodig? Whatsapp nu met ons
Hallo!
Welkom op Ascot kunnen wij je helpen met de pagina Vergunningvrij bouwen